اشاره : تحقق عدالت اجتماعى یکى از آرمانهاى محورى انقلاب اسلامى است و قانون اساسى جمهورى اسلامى نیز اهتمام ویژهاى به این موضوع داشته و از جمله در اصل سوم »دولت جمهورى اسلامى ایران« را مؤظف کرده است که براى »رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه براى همه، در تمام زمینههاى مادى و معنوى« و پىریزى اقتصاد صحیح و عادلانه بر طبق ضوابط اسلامى جهت ایجاد رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محرومیت در زمینههاى تغذیه و مسکن و کار و بهداشت و تعمیم بیمه« همه امکانات خود را به کار برد.
آنچه در زیر خواهد آمد گزارش معاون امور اجتماعى سازمان مدیریت و برنامهریزى در زمینه فقر و نابرابرى در جوامع شهرى و روستایى ایران است که بسیار تأملبرانگیز است.
40 درصد فقیر
معاون امور اجتماعى سازمان مدیریت و برنامهریزى ایران اعلام کرد: براساس مطالعات انجام شده مراکز آمار ایران 15 درصد از مجموع جمعیت ایران در فقر مطلق به سر مىبرند.
به گزارش روابط عمومى سازمان یاد شده محمود عسگرى آزاد گفت: 14/6 درصد جمعیت شهرنشین و 16/8 درصد سکنه روستاها در فقر مطلق بسر مىبرند.
وى افزود: آن دسته از خانوارهاى شهرى که متوسط جمعیت آنان 4/8 نفر بوده و کمتر از 710 هزار ریال در ماه درآمد دارند به عنوان فقیر مطلق محسوب مىشوند. این شاخصها در مورد خانوارهاى روستایى به ترتیب 5/6 نفر و 480 هزار ریال است.
در عین حال برابر بررسىهاى انجام شده در سال 79 خانوارهایى با درآمد کمتر از 1320 هزار ریال در شهرها به عنوان خانوارهاى کم درآمد شناخته شدهاند.
وى اظهار داشت: یکى از ملاکهاى اصلى در تعیین فقر مطلق، میزان مصرف مواد غذایى روزانه است و بر این اساس افرادى که روزانه کمتر از 2200 کیلو کالرى تغذیه مىکنند فقیر مطلق به حساب مىآیند.
عسگرى آزاد سطح درآمد 1320 هزار ریال در شهرها و 835 هزار ریال در روستاها را به عنوان خط فقر نسبى (کم درآمدى) ذکر کرد و افزود: از مجموع جمعیت کشور 25 درصد در شمار فقراى گروههاى کم درآمد به شمار مىآیند که با احتساب مجموع فقراى مطلق و نسبى مجموع جمعیت فقیر ایران به 40 درصد مىرسد.
وى در تشریح ویژگىهاى خانوارهاى فقیر گفت: 45 درصد جمعیت فقیر کشور به رغم تصور غالب در جامعه داراى جمعیتى بین یک تا دو نفر هستند که یا داراى سرپرست جوان و یا خیلى مسناند و بنا به دلایلى یکى از اعضاى خانواده را از دست دادهاند.
علاوه بر این 55 درصد خانوارهاى فقیر در مناطق شهرى بیسوادند و این میزان در بین خانوادههاى روستایى 70 درصد است.
به گفته عسگرى آزاد مطالعات انجام شده نشان مىدهد 35 درصد خانوارهاى فقیر به دلیل از دستدادن سرپرست خانواده و از بین رفتن فرد شاغل دچار فقر شدهاند.
وى گفت: چنانچه مشکل اشتغال برطرف شود، بیش از نیمى از خانوادههاى فقیر روستایى از فقر فاصله مىگیرند.
براساس استانداردهاى بینالمللى فقیر به کسانى اطلاق مىشود که داراى درآمد سرانه یک دلار در روز هستند و این افراد جمعیتى بالغ بر 1/2 میلیارد نفر را شامل مىشوند.
عسگرى آزاد اضافه کرد: 20 درصد جمعیت دنیا در فقر به سر مىبرند و به این ترتیب فقراى ایران که نسبت آنان در کل جمعیت به 15 درصد مىرسد (با احتساب هر دلار 4000 ریال و کلیه یارانهها) حدود یک دلار در روز درآمد دارند.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ